Επιχορηγήσεις 2020 ???

Διαβάζοντας τις εισηγήσεις της τελευταίας δια περιφοράς συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Φυλής, της Τετάρτης 22/07/2020 και βλέποντας με μια πολύ γρήγορη ματιά τις καθυστερημένες εισηγήσεις των ισολογισμών προηγούμενων ετών, με εκατομμύρια ευρώ   που πέρασαν από  αυτόν το ταλαιπωρημένο δήμο και δεν άφησαν σχεδόν τίποτα πίσω, κατάλαβα πως αυτός ο Δήμος θέλει μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει.

Και προχωρώντας παρακάτω στα υπόλοιπα  θέματα φτάνουμε στις φειδωλές επιχορηγήσεις που θα δοθούν φέτος στους αθλητικούς και πολιτιστικούς  συλλόγους, και μάλιστα όχι σε όλους!!!

Επιχορηγήσεις που υποχρεώνει ο νόμος να μοιραστούν και δεν είναι  δώρο-χάρισμα της εκάστοτε διοίκησης!

Επιχορηγήσεις που στην περίπτωση του δήμου Φυλής (με την τεράστια υποβάθμιση λόγω της ύπαρξης της μεγαλύτερης χωματερής στην Ευρώπη)   θα έπρεπε να αποτελούσαν  αντιστάθμισμα στον αθλητισμό και πολιτισμό!

Επιχορηγήσεις που στη περίπτωση του δήμου Φυλής με έσοδα 120.000.000€ ετησίως όπως αναγράφεται στο προϋπολογισμό του 2020 ετησίως είναι απλά, ψίχουλα.

Εισηγήσεις από το ΝΠΔΔ “ΠΑΡΝΗΘΑ” αυθαίρετα, χωρίς κανένα κριτήριο, χωρίς κανένα πλάνο,  ποσά που από το νόμο θα έπρεπε να φτάνουν έως και 1.5% των τακτικών εσόδων του δήμου, βλέπουμε να φτάνουν με τα βίας το 0.6% και σε ακόμα πιο τραγικά χαμηλά ποσοστά της τάξεως του 0.16% σε σχέση με τα ποσά που εισπράττουμε από την χωματερή,  για να τα αντισταθμίσουμε για την  καταστροφή της υγείας μας και την  υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας.

Αν δεν αντισταθμίσεις με έργα, παιδεία, πολιτισμό και αθλητισμό, πώς θα αντισταθμίσεις;;;

Και μιας και παραπάνω μίλησα με νούμερα και αρκετοί φίλοι και γνωστοί με έχουν ρωτήσει τι προβλέπει ο νόμος για όλα αυτά, και πόσα χρήματα έπρεπε να δοθούν βάσει νόμου, σας παραθέτω εδώ… το νόμο που αφορά τις επιχορηγήσεις συλλόγων (αθλητικών και πολιτιστικών) και προβλέπει μέχρι  το 1,5% των τακτικών εσόδων του δήμου, ενώ το ποσό που διαθέτει ο  δήμος Φυλής   δεν ξεπερνά το 0,6%.

Στη περίπτωση όμως του δικού μας δήμου, ο οποίος εκτός των τακτικών εσόδων εισπράττει το υπέρογκο ποσό  των 42.870.000 ευρώ για αντισταθμιστικά από τη χωματερή (με την προσαύξηση των 3.000.000 που πήρε επιπλέον φέτος), είναι εντελώς προκλητικό και δεν δικαιολογούνται να δίνονται  τέτοια ποσά για τον αθλητισμό και πολιτισμό της πόλης μας, ποσά λιγότερα απ’ ότι είχαν δοθεί πέρυσι.

Είναι προκλητικό την δεδομένη στιγμή που λόγω πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, ολόκληρα έθνη προσπαθούν να βρουν τρόπους να ενισχύσουν και να διατηρήσουν ζωντανό  τον αθλητισμό και τον πολιτισμό που πλήττεται παγκοσμίως, εμείς να μειώνουμε τις ετήσιες επιχορηγήσεις!

Μήπως τελικά το 2020 είναι copy paste του 2014; Τότε που σε μεγάλους και μικρούς  συλλόγους εξαφάνιζαν επιχορηγήσεις, τότε που τους φώναζαν έναν έναν για να τους στοιβάξουν στο κτίριο του ΚΕΝΕ και όσοι δεν χωρούσαν… στον δρόμο; Γιατί αν είναι το 2020 όπως το 2014, τότε θα πρέπει να κάνετε όλοι εσείς υπομονή μέχρι το 2022 (γιατί το 2023 έχουμε δημοτικές  εκλογές), να σας επιχορηγήσουν  έστω με αθλητικές εμφανίσεις και μπάλες ποδοσφαίρου,   με καρέκλες, ορχήστρες και ήχο!

Με μια γρήγορη αναζήτηση βλέπουμε σε ένα κοντινό δήμο, όπως το δήμο Ιλίου, χωρίς έσοδα Μαμούθ όπως ο δικός μας, χωρίς τον “μεγάλο χορηγό” την χωματερή της Αττικής, να επιχορηγεί αξιοκρατικά τους συλλόγους του παρέχοντάς τους παράλληλα και στέγαση εδώ και πολλά χρόνια. Αν ψάξουμε σίγουρα θα βρούμε κι άλλα τέτοια παραδείγματα σε άλλους δήμους.

Θα κλείσω λέγοντας, ότι εμείς σαν παράταξη τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και σήμερα με πρωτοκολλημένο αίτημα προς το ΝΠΔΔ “ΠΑΡΝΗΘΑ” ζητάμε, να κατατεθούν άμεσα τα ποσά που ήδη έχουν  αποφασιστεί στους λογαριασμούς των συλλόγων, να προστεθεί επιπλέον ποσό στις επιχορηγήσεις και  να κατανεμηθεί αξιοκρατικά στους συλλόγους και να προστεθούν οι σύλλογοι που εξαιρέθηκαν από την επιχορήγηση αυτή.

Όλα αυτά πάντα σε πνεύμα συνεργασίας με κοινό σκοπό το καλό αυτού του τόπου.

Συμπληρωματικά αυτής της καλής συνεργασίας θεωρούμε απαράβατο κανόνα, από εδώ και στο εξής, να λαμβάνουμε εγκαίρως τις εισηγήσεις των θεμάτων των διοικητικών  συμβουλίων των νομικών προσώπων , καθώς επίσης και να συμμετέχουμε σε όλα τα διοικητικά συμβούλια  που θα ακολουθήσουν από εδώ και πέρα.

 

Χρήστος Ρούσσας

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Φυλής

                                                                              Επικεφαλής την δημοτικής παράταξης αλλάΖουμε

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια