Πώς θα κλείσει η χωματερή όταν θα έχουμε για 30 χρόνια εργοστάσια σκουπιδιών;
Πού θα θάβεται η τεράστια ποσότητα υπολειμμάτων;
Η 1η/8/2019 αποτελεί μια ημερομηνία – σταθμό, καθώς τότε πάρθηκε η περίφημη απόφαση 248/2019 της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, που σημαδεύει όλες τις εξελίξεις μέχρι σήμερα, καθώς και όσες πρόκειται να ακολουθήσουν.
Η απόφαση πάρθηκε στο «παραπέντε» της λήξης της θητείας της διοίκησης της κ. Δούρου και της τότε ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, με πρόεδρο την ίδια και με τη θετική ψήφο των κ.κ. Δ. Μπουραΐμη και Χ. Παππού, πρώην και νυν δημάρχου Φυλής, αντίστοιχα. Θετική ψήφο που μας εξέπληξε γιατί, περιμέναμε τουλάχιστον από τους δυο αυτούς κύριους να αντιδράσουν ως όφειλαν και να υπερασπιστούν τον δήμο τους.
Με την απόφαση αυτή προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τη «μεταβατική διαχείριση», δηλαδή για την κατασκευή μιας νέας μεγάλης χωματερής, χωρητικότητας 4.300.000 τόνων σκουπιδιών και πάλι στη Φυλή!
Το ίδιο περίπου διάστημα είχε αρχίσει η προετοιμασία του διαγωνισμού για την επέκταση της δυναμικότητας του υφιστάμενου εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων (ΕΜΑΚ), ώστε να δέχεται 300.000 τόνους/έτος.
Έτσι, η διοίκηση Πατούλη βρήκε «στρωμένο το έδαφος», προχώρησε το διαγωνισμό για τη νέα χωματερή και προκήρυξε το διαγωνισμό για την αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ.
Δεν αρκέστηκε, όμως, μόνο σε αυτά. Εξήγγειλε και προχωρά και νέο διαγωνισμό για την κατασκευή, με τη μέθοδο της σύμπραξης δημόσιου – ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), ενός νέου θηριώδους εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων, που θα δέχεται 450.000 τόνους/έτος σύμμεικτων απορριμμάτων, με χρονικό ορίζοντα λειτουργίας 30 χρόνια, τουλάχιστον, που βαφτίζεται «μονάδα του κεντρικού τομέα».
Αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τη νέα χωματερή, ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση και του διαγωνισμού, για την επέκταση του ΕΜΑΚ. Και ενώ οι μπουλντόζες είναι με το κλειδί στη μηχανή, ήρθε για συζήτηση η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του συγκεκριμένου έργου.
Και εδώ, η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται!!!
Ο δήμος Φυλής αποφεύγει να γνωμοδοτήσει, ενώ το περιφερειακό συμβούλιο συγκαλείται, μετά από μεγάλη πίεση και αφού είχε λήξει η σχετική προθεσμία της δημόσιας διαβούλευσης. Το αποτέλεσμα; Άλλη μία απόφαση, θετική για τη ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων), που καταδικάζει για ακόμα μια φορά τη Φυλή και τους κατοίκους της -και όχι μόνο- σε άλλη μια υποβάθμιση και αργό θάνατο!!!
Άλλη μια απόφαση, που χαρακτηρίζεται από κοινωνική αδικία, απουσία στοιχειώδους περιβαλλοντικής ευαισθησίας για μια τεράστια περιοχή που κατοικείται από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.
Μετά την αποτυχημένη θητεία της κ. Δούρου και του επιτελείου της και την αθέτηση όλων των υποσχέσεων που προεκλογικά έδινε για οριστικό κλείσιμο της Φυλής, έρχεται τώρα ο κ. Πατούλης να πρωταγωνιστήσει στο ίδιο θέατρο (του παραλόγου). Εξαγγέλλει -με τη σειρά του- το οριστικό κλείσιμο της χωματερής, λέγοντας ότι «μέχρι το 2025, θα κλείσει η Φυλή σαν ανοιχτή χωματερή».
Όλοι καταλαβαίνουμε, με αυτήν τη διφορούμενη υπόσχεση: ότι η Φυλή θα εξακολουθήσει να λειτουργεί έως το… 2055 σαν (πιθανότατα, ο μοναδικός) χώρος ταφής στην Αττική (όχι, πλέον, σαν ανοιχτή χωματερή, αλλά σαν «σύγχρονος» ΧΥΤΥ).
Αλλά κι αυτήν την αίολη υπόσχεση την παραπέμπει 2 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της θητείας του! Και εδώ είναι το αστείο της υπόθεσης!
Δηλαδή, ο κ. Πατούλης (όπως επεδίωκε και η κ. Δούρου) μας λέει , πως το 2025 θα κλείσει τη χωματερή, αν και εφόσον φυσικά, είναι αυτός ακόμα περιφερειάρχης μας! Δεν μας εξηγεί, όμως, ο κ. Πατούλης, πώς θα γίνει κάτι τέτοιο.
Τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι απολύτως εύλογα: με δύο θηριώδη εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων (το ΕΜΑΚ και τη νέα μονάδα στη Φυλή) να λειτουργούν εως το 2055, με παραγωγή τεράστιων ποσοτήτων υπολειμματικών σύμμεικτων, που θα θέλουν ταφή ή καύση, ποιος είναι τόσο αφελής για να πιστεύει, ότι η χωματερή θα κλείσει το 2025, όπως δηλώνει ο κ. Πατούλης;
Και σα να μην έφταναν όλα αυτά , όλο αυτό το διάστημα των δυσάρεστων και καταστροφικών επιλογών και εξελίξεων για την περιοχή μας, τα πρακτικά των δημοτικών συμβουλίων του δήμου Φυλής, από το 2019 μέχρι σήμερα, δεν φέρουν τη λέξη χωματερή!
Δηλαδή… ουδέποτε συζητήθηκε το θέμα, θέτοντας έτσι η διοίκηση του δήμου, εσκεμμένα, το δημοτικό συμβούλιο σε ρόλο θεατή!
Σε αντίθεση με αλλους δήμους που δεν ανταλλάσσουν την υγεία και το περιβάλλον τους , με αντισταθμιστικά!
0 Σχόλια